Just to make you smile.blog

Because of your smile,you make life more beautiful

Salam….

Leave a comment

Assalammualaikum w.b.t…

Syukur pada Allah diatas segala nikmat yang dikurniaNya pada kita selama ini….

Berjumpa kita lagi….wah…lama sungguh saya tak update blog ni….dalam artikel saya dulu bukan main lagi tulis I’ll Be Back’….

Ingatkan besoknya nya I’ll be back,tengok2 dah 3 minggu,tak back2 juga….ish..ish…ish….

Minta maaf ye…bukannya apa2,tiba2 penyakit ‘M’ melanda diri ni..lebih2 lagi lopeh raya dulu…ni dah nak habis raya dah…hari Jumaat ni genaplah 30 Syawal..sekejap aje…ada ke orang buat open house lagi ya?Sya rasa open house tu dah tak ada kot tapi jemputan ke majlis perkahwinan mesti byk minggu ni maklumlah Hari Ahad ni bersamaan dgn tarikh 10-10-10…kan cantekk tarikh tu..tarikh keramatlah orang kata..senang nak ingat sampai dah tua2 besok…boleh cerita kat cucu cicit…”atuk dulu kahwin dengan nenek kamu ni pada 10 /10/10….kan bangga tu…dah tua2 pun masih ingat tarikh perkahwinan….cayalah tuk!!..

Kepada tok2 Imam,para jurugambar,para katerer,orang2 kampung atau bandar, keluarga2 tentu ramai yang sibuk pada tarikh ini…

dan pada caterer2 dan jurugambar2 ..tentu duit banyak masyuk…Alhamdulillah…rezeki dariNya…

Kepada bakal2 pengantin,selamat Pengantin BAru semoga berkekalan hingga akhir hayat kalian..Insyallah..

Dan kita jangan lupa ya ,dalam kita bergembira ada insan lain yang bersedih …sedih kerana kehilangan ahli keluarga yang paling mereka sayangi…kepada mereka ini,semoga mereka tabah menghadapi dugaan Allah ini dan sama2lah kita berdoa semoga roh2 mereka yang pergi mendahului kita sentiasa dirahmati Allah dan ditempatkan dikalangan orang2 yang beriman dan beramal soleh…amin,amin..ya rabbalalamin..

Bentuk-bentuk ujian yang diberikan

Di dalam al-Quran, ada disebutkan ujian-ujian yang diberikan oleh Allah kepada kaum manusia hambanya. Antaranya adalah;

1. Dugaan yang diberikan kepada kaum Nabi Musa dan Harun adalah dengan anak lembu, yang mana mereka jadikan sembahan. (al-A’raf: 148, Thohaa: 90)
2. Unta betina sebagai ujian buat kaum Tsamud (al-Qamar: 27)
3. Bangunan-bangunan tinggi (yang mewah) buat kaum ‘Ad (al-Fajr: 7-8)
4. Dugaan yang diberikan ke atas pemilik kebun-kebun dari kalangan kaum Musyrik dengan kebakaran. (al-Qalam: 17)
5. Ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, jiwa serta buah-buahan. (al-Baqarah: 155)
6. Anak-anak serta harta benda sebagai dugaan. (al-Taghabun: 15)
7. Jihad sebagai ujian bagi orang yang beriman (al-‘Ankabut: 6)
8. Nikmat duniawi sebagai ujian buat para manusia. (al-Zumar: 49)
9. Kekayaan dan kemiskinan sebagai ujian. (al-Fajr: 15-16)
10. Kehidupan serta kematian sebagai ujian. (al-Mulk: 2)

Advertisements

Author: anayusof

A mother to two adorable kids.Working in an engineering consultation firm. Masih baru dalam dunia blogging.Cantik tiada tapi manis ada..he,he,he

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s