Just to make you smile.blog

Because of your smile,you make life more beautiful

Salam..

Leave a comment

Pagi yang indah hari ini..Jem teruk jugak terutama sepanjang Jalan Duta tadi menuju ibunegara….Ingatkan ada eksiden tapi tak ada ….rupa2nya kereta dijalanraya dah terlampau banyak…lepas tu jalanraya pulak dari 4 lorong jadi 2 lorong..tu adalah antara penyebab2 kesesakan jalanya..Dahlah saya terlewat hari ni..ehwah…(tiap2 hari pun lewat,bukan hari ini aje).tersangkut dlm kesesakan pulak…sabau ajelah…kerusi pun dah mula terasa bahangnya…..nasib baiklah kereta ada aircond,sojuk sikit..kalau tak ada,mau cair kerusi tu dibueknyo….tgk muko asben sebolah,rileks aje….tapi dlm hati sape yg tau…he,he,he..nak control macholah tu…tapi kekerutan muka tu sikit2 dah mula muncul….tu antara2 senario kalau bekerja di Kuala Lumpur ni..kena banyak bersabar dan beristighfar……
Oklah kita tinggalkan kisah kesesakan jalanraya….ni saya nak story sikitlah pasal persekitaran iempat tinggal saya dan mereka2 yang tinggal didalamnya.. ..mungkin saya dah tulis pasal ni pada permulaan blog saya ni..Takpelah saya rewind baliklah…Sebenarnya saya duduk rumah kakak saya..kebetulan kakak saya dah berpindah nun di pusat pentadbiran ygbaru..tau tak dkt mana tu?ala..Putrajaya…Jadi rumah dia sayalah duduk skrag ni mana kala rumah saya disewakan dan duit sewanya saya bagi pada kakak saya..macam tukar2 gitulah..saya duduk free aje macam ghumah saya sendiri..makna segala apa yang kakak saya tinggalkan dah macam saya punya hartalah termasuklah sepohon pokok mangga dibelakang rumah..
Dah besar dah dan tengah berbuah sekarang ni…banyak pulak tu …sebyk mana buahnya sebyk tulah mata2 yang memandang…tamabh2 plak buahnya rendah2..boleh dicapai dgn tangan…ni yg tak senang duduk saya dibueknyo…macam mangga Siam saiznya ,gred apa saya tak taulah…Bukan kakak saya sorang yg ada pokok mangga ni..jirannya pun ada jugak dan tengah berbuah skrg…Kebetulan jiran saya ni dah lama pindah ..rumahnya kosonglah….dan adalah sorang jiran ni duduk tingkat satu….hobi dia suka ambil mangga macam pokok mangga tu mak bapak dia yg tanam…siap beli galah lagi tu…panas aje hati saya melihatnya…
Hari Ahad lepas,dia siap bawak geng dia ambil mangga jiran saya tu……dlm pada tu dia siap skodeng mangga saya …….nak balunlah tu….apalagi seblum dia ambil saya dah jerit…hello…u mau ambil ka?Itu orang bawah punyalah..panas aje saya tengok mamat ni…nak tau dia jawap apa…
Hello kakak,saya bukan nak ambil saya tengok aje….saya jawap pulak..kalu dah tengok ,nak ambil lah tu….
Dia jawap lagi..macam berbalas2 pantun plak….nanti saya tanya abang bila saya mau ambil..(abg tu asben sayalah..)Kebetulan plak asben tgh beradu masa tu…
Saya jawap lagi…abg pun tak bagi jugak kalu u mau itu buah mangga…lepas tu dia blah..aje dgn membawa galahnya…maka tamatlah acara berbalas2 pantun petang tu…kebetulan pulak saya sedang memakai telekung(baru habis sembahyang Asar),kalau saya keluar mau pengsan mamat tu…..terpaksalah saya berbalas2 pantun dibalik langsir tingkap aje…bukannya takut (dlm hati ada rasa takut sikit)
Hai….macam2 orang ada yg pandai cakap macam menteri pun ada….yg pendiam pun ada,kalu bertemu asyik2 kita aje yg senyum,dia buat muka dek aje pun ada,yag terlebih peramah pun ada,kalau bercakap tu nak jumpa full stop pun susah..terpaksalah kita mengfull stopkan dia….tapi kena tengok ayat2 dia tu…jgn bila dia baru nak cakap kita dah ooppss full stop mau merah telinga dia…biar dia syok dulu …yg suka ambil harta orang pun ada macam mamat tadi…
Semuanya adalah..macam stesen Astro..semua ada….yg penting kita kena byk2 bersabar….
Advertisements

Author: anayusof

A mother to two adorable kids.Working in an engineering consultation firm. Masih baru dalam dunia blogging.Cantik tiada tapi manis ada..he,he,he

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s