Just to make you smile.blog

Because of your smile,you make life more beautiful

Bila anak bertanya…

Leave a comment

Mama,telur ayam dibuat dari apa mama?Alamak,soalan cepu mas dari Syasya…apa saya nak jawap ni…nak jawap daripada ayam ke atau dari protein ke atau jawapan yang saya rasa yg paling baik segala2nya dari Allah s.w.t…?Ayam, Allah yang cipta begitu juga dgn telurnya…Lepas tu Syasya tanya lagi…baby macamana pulak mama?



Ish…nak jawap apo plak kali ni…takkan nak terangkan satu persatu…orang kahwin baru boleh dapat anak ya mama? Ya,Syasya…macamana plak baby ada dlm perut..alamak..ni bukan soalan cepumas lagi ni dah lebih dari cepu mas…eemmm…nanti mama jawaplah Syasya,mama nak masak ni…terkulat2 mata Syasya menanti jawapan dari saya..kesian dia..tapi saya tau ni bukan jawapan yg paling baik sekali pada soalan cepu mas tadi,jadi terpaksalah saya buke tenet cari artikel2 yang ada tulis pasal soalan dari anak2 ni…nasib baik ada..terselamat saya…

Ini jawapan2 yg saya dapat dari internet….

1. bagaimana baby boleh ada dlm perut mak?

melalui proses persenyawaan sperma & ovum..ia melalui peringkat2 & terjadilah baby. baby duduk dlm rahim. kalo dia tanya macam mana lagi? jawapannya: ini adalah proses yang dilalui bagi orang dewasa yang dah kahwin.

Tapi mmg kena sabar bila anak2 dah mula bertanya.
Nak share satu jokes ni kenapa perlu bersabar.

Anak : Ayah,ni apa? (Sambil tunjuk pd siput babi)
Ayah : Tu siput babi,nak…
Anak : Ayah,ni apa?…
Ayah : Siput babi…
Anak : Ayah,ayah….ni apa?…
Ayah : Kan ayah kata siput babi…
Anak : Ayah,ni apa?
Anak : SIPUT LA BABI!!!!

Moral of the story…Sabarlah melayan kerenah anak…

Tapi kalu dah ditanya bertalu2 soalan cepu mas,tak pasal2 kena free pelempang Jepun.tak ke niaya tu..

Advertisements

Author: anayusof

A mother to two adorable kids.Working in an engineering consultation firm. Masih baru dalam dunia blogging.Cantik tiada tapi manis ada..he,he,he

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s