Just to make you smile.blog

Because of your smile,you make life more beautiful

Gerhana matahari

Leave a comment

Satu kejadian gerhana matahari dijangka akan berlaku pada hariJumaat 15hb Januari 2010. Ia merupakan Gerhana Matahari Cincin yang akan dapat dilihat disepanjang laluan sejauh 300km yang merentasi benua Afrika, kemudian melalui Lautan Hindi di mana gerhana akan berada pada fasa paling lama iaitu 11 m 8 saat.

Kiraan waktu gerhana di Kuala Lumpur bermula pada jam 3:01PM dan dijangka berakhir pada 5:38 PM.

Cara selamat melihat gerhana

Jangan SEKALI-KALI melihat matahari dengan mata kasar atau alat mencerap (teleskop atau binokular). Cahaya matahari amat terang dan memancarkan radiasi yang amat tinggi sehingga boleh merosakkan mata sehingga buta.

Kaedah paling selamat melihat fasa-fasa gerhana ialah dengan menggunakan kamera lubang pin (Pin Hole Camera).

Jika anda mempunyai binokular, gunalah kaedah projeksi atas kertas (cardboard projection).

Jika anda mempunyai teleskop, sebaik-baik kaedah ialah dengan menggunakan penapis matahari (seperi baader atau mylar). Cuba elakkan daripada menggunakan kaedah projeksi atas kertas kerana intensiti cahaya matahari amat kuat dan boleh mencairkan kanta mata (eyepiece) anda!

Rujukan lanjut : Falak Online – gerhana matahari separa 15 Januari 2010

Solat sunat gerhana matahari adalah  sunat yang digalakkan. Boleh dilakukan secara berjemaah atau bersendirian.

Niat solat sunat gerhana matahari- Sahaja aku solat sunat gerhana matahari dua rakaat  (makmum) kerana Allah Ta’ala”.

Cara solat sunat gerhana matahari :

Seperti solat sunat biasa atau yang biasa dilakukan dengan dua rakaat, dengan dua kali qiam dan dua rukuk pada tiap-tiap satu rakaat .

  • Selepas takbir, dibaca doa iftitah dan al-Fatihah.
  • Selepas selesai al-Fatihah, dibaca surah ( apa saja yang mampu)
  • Kemudian rukuk dan bangkit semula (qiam kedua). Di dalam qiamkedua ini dibaca al-Fatihah dan juga surah.
  • Kemudian rukuk semula ( rukuk kedua).
  • Apabila bangkit Iktidal, terus sujud sebanyak dua kali. Apabila selesai sahaja dari sujud kedua dan bangkit barulah selesai rakaat yang pertama.

Dari Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas.

Gerhana matahari 15 Januari 2010
SE2010Jan15A.png

Peta
Jenis gerhana
Jenis Anulus
Gama 0.4002
Magnitud 0.9190
Saros 141 (23 daripada 70)
Gerhana maksimum
Tempoh 11 min 08 s
Lebar lingkaran maksimum 333 km
Masa (UTC)
Gerhana terbesar 07:07:39

Gerhana matahari 15 Januari 2010 adalah fenomena gerhana anulusmatahari dengan magnitud 0.9190. Ia akan dapat dilihat sebagai separa ditenggelamkan di kebanyakan daripada Afrika, Eropah Timur, Timur Tengah dan Asia. Ia akan dilihat sebagai anulus dalam tempoh sempit rentang 300 km kelebaran merentasi Tengah Afrika, Maldives, SelatanKerala, Selatan Tamil Nadu, Utara Sri LankaBurma dan China.

Jarak penglihatan

Laluan animasi

Pada 15 Januari 2010 pada lebih kurang 13.20 hrs IST, terdapat satu anulus suria gerhana matahari berlaku di India. Gerhana boleh dilihat penuh selama 10.4 minit di India. Tempat terbaik adalah Dhanushkodi dalam Pulau Pambandi pantai Tamil NaduDhanushkodikini adalah sebuah bandar hantu dan ia kira-kira 18 km timur Selatan daripada Rameshwaramdan 18 km Barat Pulau Mannar diCeylon.

Gerhana bermula di Uganda, melalui Nairobi, memasuki lautan India di mana gerhana terbesar adalah berlaku dalam pertengahan Ocean. Selepas itu memasuki Maldives, di mana ia akan menjadi kedua terpanjang dengan 10.8 Min menonton. Selepas itu memasuki dan keluar India di Rameswaram. Hanya beberapa tempat daratan gerhana di India.

Selepas Rameswaram, memasuki Sri Lanka di Pulau Delft, keluar di Jaffna di Sri Lanka, melintasi Bay of Bengal dam berakhir di Burma – sempadan China. Data lengkap adalah dalam laman web NASA

Lokasi terbaik di India antara pulau kecil Kodandaramar Temple dan Dhanushkodi, yang jatuh pada garis pusat gerhana. Kebanyakan had utara bayang di India adalah Cuddalore, Neyveli, Erode, Kodaikanal, Madurai. Lokasi-lokasi terbaik lain:Trivandrum dan Cape Comorin. Kedua-dua adalah 22 km utara bagi garis pusat.

Satu-satunya cara sampai Dhanushkodi atau kodandaramar temple dengan bas ST atau kereta daripada Rameswaram dan untuk Dhanushkodi selepas akhir jalan ia ialah hanya dengan kereta-kereta pemancing atau 4×4 SUVs . Kebenaran adalah diperlukan memasuki Dhanushkodi daripada pos kawalan pantai sebagai kawasan itu 10km daripada pantai Sri Lanka

Garis tengah itu membenarkan beberapa 2km timur Kodandaramar Temple. Lokasi sebenar adalah antara akhir NH dan Dhanushkodi. Dhanushkodi adalah antara 2km timur garis pusat. Perbezaan darjah adalah kira-kira 0.2 antara garis pusat

Advertisements

Author: anayusof

A mother to two adorable kids.Working in an engineering consultation firm. Masih baru dalam dunia blogging.Cantik tiada tapi manis ada..he,he,he

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s